Tidigare spex

kennedy_affisch nobel_affisch pompeji_affisch cortes_affisch osman_affisch anastasia_affisch

Tänk, vad mycket bra Fysikalen har hunnit göra sedan starten 1982! På denna sida kan du se vad alla tidigare uppsättningar av Fysikalen har har handlat om.

Jubileumsfysikalen lV (2022)

Fysikalen Skattkammarën – eller Myterier och andra skeppsbrott (2020)

Fysikalen Maria Stuart och Elisabeth I – eller Slottsdamer i skottdrama (2018)

Att passa in i 1500-talets engelska hov är inte alltid det lättaste, speciellt inte när man är nyinflyttad från Frankrike. Maria av Skottland ville egentligen bara göra allt rätt. Hon ville bli kompis med de populäraste hovdamerna, prata med rätt prinsar och framförallt bli omtyckt av sin kusin Elisabet den första. Men alla på slottet gillar inte besök av nya kungligheter och en oro sprider sig snabbt genom hovet, en oro som till slut når Elisabeth själv.

Fysikalen Shelley – eller Den där Mary (2016) 

Fysikalen Shelley tar oss till 1800-talets Schweiz där den skandalomsusade poeten Lord Byron och hans tjänare John Polidori under en kall och regnig sommar får besök av paret Mary och Percy Shelley. Det ruskiga vädret gör att de fyra författarna börjar berätta spökhistorier för varandra och snart är det mer än fantasin som väcks till liv. Gömda lik och mörka motiv kommer fram i ljuset när gränserna mellan sagor och verklighet suddas ut.

Fysikalen Kennedy – eller En ny president i sikte (2014)

John F. Kennedy återvänder hem till Massachusetts efter kriget, där hans mor Rose har stora planer för hans bror Joe och hans politiska karriär. Tyvärr tar sig Joe inte hem levande, och John får försöka fylla ut sin brors skor. l USA är allt under förändring; Andy Warhol blir världens förste popkonstnär, Marilyn Monroes vita klänning och röda skor sprids genom den nyuppfunna TV:n och Richard Nixon och John slåss mitt bland allt detta om presidentposten. Samtidigt ser Rose till att John träffar Jacqueline samt sponsorn och mångmiljonären Aristotle Onassis. Spexet fortsätter med avlyssningsskandaler, Kubakriser och åtminstone en kärleksintrig i sann Romeo och Julia-anda, och lämnar ingen oberörd; och äntligen får vi veta vad som egentligen hände den där dagen i Dallas 1963!

Fysikalen Nobel – eller En dynamitgubbe värd sitt pris (2012)

Fysikalen Nobel inledds med pang, boom och krasch! Eftersom Alfred Nobels uppfinningsrikedom inte uppskattas i Sverige får han söka sig till det tyska hovet när han vill finna sponsorer för vidareforskning på ”dynamiten” som han ännu inte lyckats spränga. Hans nära vän matematikern Gösta Mittag-Leffler (som egentligen är hans barndomsvän Sonja Kovalevsky) och Selma Lagerlöf följer med, den förra för att vinna Alfreds hjärta, den senare för att hitta nästa scoop om Vilhelm II och Bismarck. Vad de inte vet är att drottning Victoria av England är på plats för att ta hand om sitt barnbarn (Vilhelm) och med sig har hon den indiske spionen Ramakrishna. Många viljor är inblandade; Bismarck och Victoria vill båda ha dynamiten för att kunna spränga den andre/andra, Selma vill ha Gösta som vill ha Alfred som vill ha Selma och Ramakrishna vill spränga alla. Vilhelm däremot vill inget. Typ.

Jubileumsfysikalen lll (2011)

2011 firade Fysikalen 30-årsjubileum genom att sätta upp ett jubileumsspex med det bästa från spexen Echnaton, Anastasia, Osman, Cortés och Pompeji.

Fysikalen Pompeji (2010)

Kejsar Nero har råkat bränna ner Rom, och återuppbyggnaden är inte riktigt klar än, i år heller… Folkets missnöje kokar och hans rådgivare får på löpande band skulden för hans misslyckanden, och snart återstår endast Balbilus och Plinius d.ä. För att lugna kejsaren låter de systersonen Plinius d.y. presentera ett byggprojekt, som gör sig bättre i praktiken än i teorin: Pompeji, en ny modern stad vars tekniska innovationer drivs av ångkraft från den lämpligt närbelägna vulkanen Vesuvius. Samtidigt som detta sker försöker Balbilus hitta en vettig man åt sin upproriska dotter Claudia, som istället råkar falla för prinsen Epiphanes av Comagene; Epiphanes har rest till Rom för att befria sitt hemland och han och Claudia bestämmer att de ska sabotera Pompeji-projektet tillsammans med den germanska spåkvinnan Veleda.

Fysikalen Cortés (2008)

Conquistadoren Cortés vill bli inskriven i historieböckerna, vilket kan uppnås på två sätt: Antingen leder han en våghalsig expedition till den nya världen och lyckas mot alla odds, eller så dör han en riktig hjältedöd. Hans fru Catalina tycker inte om det senare alternativet och reser med för att stoppa expeditionen. Den portugisiska spionen Isabella följer också med för att sabotera och lurar över expeditionens organisatör Velázquez på sin sida. Övriga besättningen består av indianska slavinnan Doña Marina och hämndlystne rullstolsburne soldaten Geronimo som båda har tidigare erfarenheter från aztekernas rika rike.

Fysikalens Jubileumssoirée (2007)

Fysikalen Osman (2006)

Erövringen av Konstantinopel är nästa mål för det manodepressiva krigsgeniet Osman. Men hur ska han ta sig över palatsets höga murar? Det blir inte lättare av att Tempelriddarnas ledare Jacques de Molay och den franske kungen Filip den sköne besöker staden på väg mot korstågen.Raymond Lullus bygger en logikmaskin som ska bevisa för de otrogna att kristendomen är den rätta läran. Veliga Birgitta vill bli helgon, men har svårt att bestämmas sig för vilken religion som är bäst. Marco Polo reser hem från Asien med prinsessan Cocachin, men deras kärlek får ett tvärt slut när de båda får upp övonen för den vackre Filip. Marco har med sig ett mystiskt pulver som smäller högt och som förmodligen kan användas till annat än att göra pampiga entréer.

Fysikalen Anastasia – eller Den sista tjejtsaren (2004)

Anastasia i korthet: Året är 1917. I Ryssland råder oro på grund av Det Stora Kriget. Anastasia, tsarens yngsta dotter, trivs inte i Ryssland, men hennes gamla amma Babusjka och den smått galne butlern och läraren Raskolnikov försöker hitta en gemål åt henne. Anastasia är först i tronföljden eftersom hon är den enda i familjen som inte är blödarsjuk.Mystikern och hovläkaren Rasputin försöker ta hjälp av sin kumpan Mao Tse-tung för att utöka sin makt över tsaren. I detta kaos anländer den svenske prinsen Karl Filip, som hittat ett 300 år gammalt brev där det står att han blivit Rysslands tsar. Det enda som är säkert är att Ryssland aldrig kommer bli sig likt igen…

Fysikalen Echnaton – eller Känd från Tebe (2002)

Echnaton i korthet: På 1300-talet f Kr regerar faraon Amenhotep IV i Egypten. Han tar sällan några egna initiativ för att föra sitt rike framåt. Istället matas han med förslag ifrån sin drottning, Nefertite, och sina överstepräster. I hovets snirkliga släktförhållanden hittar vi också de tonåriga Tutanchamon och Anchesenpaaton. Nefertite är i hemlighet en strålande uppfinnerska och lägger genom hovingenjören fram idéer för att öka rikets tekniska nivå. Emellertid tar prästernas ständiga tempelbyggen hela statsbudgeten. Men nu är måttet rågat: Drottningens nästa projekt ska minsann bli av. Nefertite har tänkt ut en mästerlig plan för hur hon ska förmå sin make att finansiera hennes projekt istället…

2001 – En spexodyssée (2001)

2001 firade Fysikalen 20-årsjubileum genom att sätta upp ett jubileumsspex med det bästa från spexen Bellman, Jeanne d’Arc, Gandhi, Billy the Kid, Leonardo och första Jubileumsfysikalen.

Fysikalen Bellman – the Movitz (2000)

Bellman i korthet: Gustav III har instiftat den Svenska Akademien och raskt fyllt sjutton av de aderton stolarna med finansiärer och dignitärer. Blott den sista stolen tillfaller en kulturpersonlighet. Bland konkurrenterna om den sista platsen återfinns Johan Henric Kellgren, Johan Tobias Sergel, Emmanuel Swedenborg, Hedvig Charlotta Nordenflycht, Ulla Winblad samt Carl Michael Bellman.

Fysikalen Jeanne d’Arc – eller En välgrillad fransyska (1998)

Fysikalen 1998 utspelade sig i Frankrike under den mörkaste medeltiden, där den hänförande härföraren Jeanne d’Arc hamnade i hetluften och lös upp tillvaron med sin närvaro. Fiender planerade hennes frånfälle vid varje tillfälle, men eftersom den som leker med elden blir känd, var det Jeanne d’Arc som gick till historien och blev Fysikalisk legend.

Fysikalen Gandhi – eller Två år i varje kast (1996)

Detta år handlade Fysikalen om Indiens frihetskamp. Personer som Mohandas K. ”Mahatma” Gandhi, Indira Gandhi, Churchill, Lord och Lady Mountbatten, Muhammed Ali Jinnah och Jan Smuts figurerade i detta spex.

Fysikalen Billy the Kid – eller Det lilla buset på prärien (1994)

1994 handlade Fysikalen om hur den unga och oskyldiga gossen Billy genom diverse olycksaliga händelser fövandlades till en efterlyst brottsling.

Fysikalen Leonardo – och därmed pasta… (1992)

Jubelfysikalen 1992

1992 firade Fysikalen 10-årsjubileum genom att ett jubileumsspex med det bästa från de fem första spexen sattes upp.

Fysikalen Shakespeare – eller inte Shakespeare, det är frågan (1990)

Fysikalen Ivan lll – eller A Tsar is Born (1988)

Fysikalen Wagner – eller En fluga på halsen (1986)

Fysikalen Marie Antoinette – eller Revolutionsschlagerfestivalen (1984)

Fysikalen Kristina – eller Äppelkriget (1982)