Tänk, vad mycket bra Fysikalen har hunnit göra sedan starten 1982! På denna sida kan du se vad alla tidigare uppsättningar av Fysikalen har har handlat om.
S:t Patrik – eller MISSION: OMÖJLIG (2023)
S:t Patrik handlar om en kristen missionär, vid namn Patrik, med ett tydligt uppdrag. Han ska kristna hela Irland! Men på Irland under 400-talet härskar kelterna och de är inte så intresserade av kristendomen, de vill mest slå ihjäl formorer. Stridigheter är vardagsmat för kelterna, som avgör konflikter genom halshuggningsdueller och förlitar sig på att bli återupplivade av någon av sina många gudar. Fomorerna är ett slags mytologiskt folk och kelternas ärkefiender. Ska Patrik lyckas övertyga irländarna om att omfamna den nya kristna tron? Hur kommer stridigheterna mellan kelter och fomorer att sluta? Och vad har man egentligen för nytta av ett huvud som glömts bort i en sjö?
Jubileumsfysikalen lV (2022)
Jubileumsspexet 2022 innehåller några av de bästa delarna från de fem tidigare spexen, Nobel (2012), Kennedy (2014), Shelly (2016), Maria Stuart och Elisabeth I (2018) och Skattkammarën (2020-2021).
Fysikalen Skattkammarën – eller Myterier och andra skeppsbrott (2020-2021)
En skattkarta hittas och äventyrslystna Susannah övertalar sin ängslige vän Jim om att de ska segla ut på skattjakt så fort de hittar en lämplig besättning. Piraterna Mary Read, Anne Bonny och Jack Rackham söker efter skatten och bestämmer sig för att infiltrera expeditionen. Den gamle äventyraren Thomas Blood väljs trots sitt laglösa förflutna till kapten. Franske prinsen Philip ska krönas till kung av Spanien, men navigerar fel och hamnar i England där han råkar byta ut sin karta med Jims skattkarta.
Expeditionen seglar till Spanien istället för Skattkammarön och kommer så småningom på att de med kartans hjälp kan ta sig till Philips kröning och stjäla de kronjuveler som förvaras i en skattkamare under kyrkan El Escorial.
Som resultat av pandemin är Skattkammarën en radioteater och blev försenad ett år.
Fysikalen Maria Stuart och Elisabeth I – eller Slottsdamer i skottdrama (2018)
Att passa in i 1500-talets engelska hov är inte alltid det lättaste, speciellt inte när man är nyinflyttad från Frankrike. Maria av Skottland ville egentligen bara göra allt rätt. Hon ville bli kompis med de populäraste hovdamerna, prata med rätt prinsar och framförallt bli omtyckt av sin kusin Elisabet den första. Men alla på slottet gillar inte besök av nya kungligheter och en oro sprider sig snabbt genom hovet, en oro som till slut når Elisabeth själv.
Fysikalen Shelley – eller Den där Mary (2016)
Fysikalen Shelley tar oss till 1800-talets Schweiz där den skandalomsusade poeten Lord Byron och hans tjänare John Polidori under en kall och regnig sommar får besök av paret Mary och Percy Shelley. Det ruskiga vädret gör att de fyra författarna börjar berätta spökhistorier för varandra och snart är det mer än fantasin som väcks till liv. Gömda lik och mörka motiv kommer fram i ljuset när gränserna mellan sagor och verklighet suddas ut.
Fysikalen Kennedy – eller En ny president i sikte (2014)
John F. Kennedy återvänder hem till Massachusetts efter kriget, där hans mor Rose har stora planer för hans bror Joe och hans politiska karriär. Tyvärr tar sig Joe inte hem levande, och John får försöka fylla ut sin brors skor. l USA är allt under förändring; Andy Warhol blir världens förste popkonstnär, Marilyn Monroes vita klänning och röda skor sprids genom den nyuppfunna TV:n och Richard Nixon och John slåss mitt bland allt detta om presidentposten. Samtidigt ser Rose till att John träffar Jacqueline samt sponsorn och mångmiljonären Aristotle Onassis. Spexet fortsätter med avlyssningsskandaler, Kubakriser och åtminstone en kärleksintrig i sann Romeo och Julia-anda, och lämnar ingen oberörd; och äntligen får vi veta vad som egentligen hände den där dagen i Dallas 1963!
Fysikalen Nobel – eller En dynamitgubbe värd sitt pris (2012)
Fysikalen Nobel inledds med pang, boom och krasch! Eftersom Alfred Nobels uppfinningsrikedom inte uppskattas i Sverige får han söka sig till det tyska hovet när han vill finna sponsorer för vidareforskning på ”dynamiten” som han ännu inte lyckats spränga. Hans nära vän matematikern Gösta Mittag-Leffler (som egentligen är hans barndomsvän Sonja Kovalevsky) och Selma Lagerlöf följer med, den förra för att vinna Alfreds hjärta, den senare för att hitta nästa scoop om Vilhelm II och Bismarck. Vad de inte vet är att drottning Victoria av England är på plats för att ta hand om sitt barnbarn (Vilhelm) och med sig har hon den indiske spionen Ramakrishna. Många viljor är inblandade; Bismarck och Victoria vill båda ha dynamiten för att kunna spränga den andre/andra, Selma vill ha Gösta som vill ha Alfred som vill ha Selma och Ramakrishna vill spränga alla. Vilhelm däremot vill inget. Typ.
Jubileumsfysikalen lll (2011)
2011 firade Fysikalen 30-årsjubileum genom att sätta upp ett jubileumsspex med det bästa från spexen Echnaton, Anastasia, Osman, Cortés och Pompeji.
Fysikalen Pompeji (2010)
Kejsar Nero har råkat bränna ner Rom, och återuppbyggnaden är inte riktigt klar än, i år heller… Folkets missnöje kokar och hans rådgivare får på löpande band skulden för hans misslyckanden, och snart återstår endast Balbilus och Plinius d.ä. För att lugna kejsaren låter de systersonen Plinius d.y. presentera ett byggprojekt, som gör sig bättre i praktiken än i teorin: Pompeji, en ny modern stad vars tekniska innovationer drivs av ångkraft från den lämpligt närbelägna vulkanen Vesuvius. Samtidigt som detta sker försöker Balbilus hitta en vettig man åt sin upproriska dotter Claudia, som istället råkar falla för prinsen Epiphanes av Comagene; Epiphanes har rest till Rom för att befria sitt hemland och han och Claudia bestämmer att de ska sabotera Pompeji-projektet tillsammans med den germanska spåkvinnan Veleda.
Fysikalen Cortés (2008)
Conquistadoren Cortés vill bli inskriven i historieböckerna, vilket kan uppnås på två sätt: Antingen leder han en våghalsig expedition till den nya världen och lyckas mot alla odds, eller så dör han en riktig hjältedöd. Hans fru Catalina tycker inte om det senare alternativet och reser med för att stoppa expeditionen. Den portugisiska spionen Isabella följer också med för att sabotera och lurar över expeditionens organisatör Velázquez på sin sida. Övriga besättningen består av indianska slavinnan Doña Marina och hämndlystne rullstolsburne soldaten Geronimo som båda har tidigare erfarenheter från aztekernas rika rike.
Fysikalens Jubileumssoirée (2007)
Fysikalen firar 25 årsjubileum med en fest där äldre spexare turas om att framföra sina sångnummer från gamla spex på en mindre scen.
Fysikalen Osman (2006)
Erövringen av Konstantinopel är nästa mål för det manodepressiva krigsgeniet Osman. Men hur ska han ta sig över palatsets höga murar? Det blir inte lättare av att Tempelriddarnas ledare Jacques de Molay och den franske kungen Filip den sköne besöker staden på väg mot korstågen.Raymond Lullus bygger en logikmaskin som ska bevisa för de otrogna att kristendomen är den rätta läran. Veliga Birgitta vill bli helgon, men har svårt att bestämmas sig för vilken religion som är bäst. Marco Polo reser hem från Asien med prinsessan Cocachin, men deras kärlek får ett tvärt slut när de båda får upp övonen för den vackre Filip. Marco har med sig ett mystiskt pulver som smäller högt och som förmodligen kan användas till annat än att göra pampiga entréer.
Fysikalen Anastasia – Den sista tjejtsaren (2004)
Anastasia i korthet: Året är 1917. I Ryssland råder oro på grund av Det Stora Kriget. Anastasia, tsarens yngsta dotter, trivs inte i Ryssland, men hennes gamla amma Babusjka och den smått galne butlern och läraren Raskolnikov försöker hitta en gemål åt henne. Anastasia är först i tronföljden eftersom hon är den enda i familjen som inte är blödarsjuk.Mystikern och hovläkaren Rasputin försöker ta hjälp av sin kumpan Mao Tse-tung för att utöka sin makt över tsaren. I detta kaos anländer den svenske prinsen Karl Filip, som hittat ett 300 år gammalt brev där det står att han blivit Rysslands tsar. Det enda som är säkert är att Ryssland aldrig kommer bli sig likt igen…
Fysikalen Echnaton – Känd från Tebe (2002)
Echnaton i korthet: På 1300-talet f Kr regerar faraon Amenhotep IV i Egypten. Han tar sällan några egna initiativ för att föra sitt rike framåt. Istället matas han med förslag ifrån sin drottning, Nefertite, och sina överstepräster. I hovets snirkliga släktförhållanden hittar vi också de tonåriga Tutanchamon och Anchesenpaaton. Nefertite är i hemlighet en strålande uppfinnerska och lägger genom hovingenjören fram idéer för att öka rikets tekniska nivå. Emellertid tar prästernas ständiga tempelbyggen hela statsbudgeten. Men nu är måttet rågat: Drottningens nästa projekt ska minsann bli av. Nefertite har tänkt ut en mästerlig plan för hur hon ska förmå sin make att finansiera hennes projekt istället…
2001 – En spexodyssée (2001)
2001 firade Fysikalen 20-årsjubileum genom att sätta upp ett jubileumsspex med det bästa från spexen Bellman, Jeanne d’Arc, Gandhi, Billy the Kid, Leonardo och första Jubileumsfysikalen.
Spextävling Recycling 2000
2000 i augusti anordnades en spextävling på Kungsträdgårdens scen som hette Recycling och som till slut endast Fysikalen och Kårspexet deltog i. Fysikalen segrade givetvis. Vad Fysikalens drygt 30 min långa bidrag hette vet nog Mats Nilsson som var ansvarig för manuset. Manuset var en omarbetad scen från Shakespeare med inslag från Bellman och Jean d´Arc har jag för mig.
Fysikalen Bellman – the Movitz (2000)
Bellman i korthet: Gustav III har instiftat den Svenska Akademien och raskt fyllt sjutton av de aderton stolarna med finansiärer och dignitärer. Blott den sista stolen tillfaller en kulturpersonlighet. Bland konkurrenterna om den sista platsen återfinns Johan Henric Kellgren, Johan Tobias Sergel, Emmanuel Swedenborg, Hedvig Charlotta Nordenflycht, Ulla Winblad samt Carl Michael Bellman.
Fysikalen Jeanne d’Arc – eller En välgrillad fransyska (1998)
Fysikalen 1998 utspelade sig i Frankrike under den mörkaste medeltiden, där den hänförande härföraren Jeanne d’Arc hamnade i hetluften och lös upp tillvaron med sin närvaro. I en belägrad stad får de svältande fransmännen oväntad hjälp av Jeanne d’Arc i sin kamp mot engelsmännen. Svenske Engelbrekt håller sig neutral genom att sälja skjutvapen till ena sidan och krut till den andra. Agnes Sorel som är älskarinna till både den franske och den engelske kungen blir avundsjuk och försöker tillsammans med Richard av York att starta en häxprocess mot Jeanne. Fiender planerade hennes frånfälle vid varje tillfälle, men eftersom den som leker med elden blir känd, var det Jeanne d’Arc som gick till historien och blev Fysikalisk legend.
Fysikalen Gandhi – eller Två år i varje kast (1996)
Detta år handlade Fysikalen om Indiens frihetskamp. Jakten på en stulen diamant leder till maktkampi Indien. Personer som Mohandas K. ”Mahatma” Gandhi, Indira Gandhi, Churchill, Lord och Lady Mountbatten, Muhammed Ali Jinnah och Jan Smuts figurerade i detta spex.
Fysikalen Billy the Kid – eller Det lilla buset på prärien (1994)
1994 handlade Fysikalen om hur den unga och oskyldiga gossen Billy genom diverse olycksaliga händelser fövandlades till en efterlyst brottsling. Invånarna i tråkiga Tombstone försöker locka dit turister genom att ge staden ett farligt rykte. Koreograferade slagsmål ska visas upp för journalisten Henry Morton Stanley och stallpojken Billy rekryteras för att iscensätta ett bankrån. Rockefellers hela förmögenhet råkade finnas med i bytet och snart är både prisjägare, tandläkare och lycksökare på jakt efter banditen.
Fysikalen Leonardo – och därmed pasta… (1992)
Florens furste Lorenzo de’ Medici tar hjälp av maktkonsulten Machiavelli i kriget mot Pisa. Påven Julius II som mest är intresserad av krig och kvinnor anlitar Leonardo för att konstruera en stor kanon. Machiavelli stjäl kanon-ritningen och ger den till Pisa, men eftersom ritningen var spegelvänd skjuter kanonen åt fel håll och skapar det lutande tornet.
Vattenfestivalen 1992
1992 i augusti på Vattenfestivalen satte vi upp tre föreställningar av ett drygt 30 min långt spex som hette ”Shakespeare eller inte Shakespeare” där även inslag från Ivan III ingick. En föreställning var på Rålambhovsparkens teaterscen och två föreställningar var på en för vattenfestivalen uppbygd stor scen på Gustav Adolfs torg alldeles framför Operans entré där spexets orkester satt på balkongen ovanför Operans entré
Jubelfysikalen 1992
1992 firade Fysikalen 10-årsjubileum genom att ett jubileumsspex med det bästa från de fem första spexen sattes upp.
Fysikalen Shakespeare – eller inte Shakespeare, det är frågan (1990)
Året är 1588. Den stilige och självupptagne machomannen och författaren Miguel de Cervantes är utsänd av spaniens kung Filip för att för kungens räkning fria till drottning Elisabeth. Elisabeth blir förtjust i Cervantes och bestämmer att det ska ordnas en spansk-engelsk vänskapsdag. Englands gubbsjuke inkompetente och inkontinente premiärminister sir William Cecil är förtjust i den vackra intilligenta spanska spionen Juanita och avslöjar för henne att den engelska flottan befinner sig i Gloucester. Juanita gör nu upp en plan: Under den spansk-engelska vänskapsdagen ska en pjäs framföras där Gloucester nämns på ett sådant sätt att två spioner i publiken ska förstå vad det handlar om och sedan föra informationen vidare till den spanska armadan. När chefen för det engelska kontraspionaget sir Francis Walsingham ser att det annonseras ut ett jobb som författare till en pjäs på den spansk-engelska vänskapsdagen där betalningen ska ske i pesetas anar han oråd och skickar p.g.a. personalbrist ut sin entusiastiske sekreterare William Shakespeare till anställningsintervjun som äger rum på en krog som innehas av Elisabeths gamle suparkompis sjörövaren sir Francis Drake. När Juanita intervjuat och anställt Shakespeare och råkat ut för Cervantes självcentrerade raggningsförsök ger hon sin landsman Cervantes i uppdrag att lära upp Shakespeare till författare för att på så sätt få in Gloucesterrepliken i manus. Efter att repliken åkt in och ut ur manuset ett antal gånger sätts äntligen Shakespeares pjäs ”Fumlet eller som ni beklagar” upp på den spansk-engelska vänskapsdagen utan den av Shakespeare strukna Gloucesterrepliken. Cervantes kommer då upp på scenen som Don Quijote och lyckas till slut framföra Gloucesterrepliken. Juanitas plan misslyckas dock ändå p.g.a. att de två anlitade spionerna i publiken, de förvirrade gentlemännen Pigham och Cutlet missuppfattat det hela och i stället meddelat den engelska flottan var den spanska armadan befinner sig. Walsingham arresterar då Cervantes medan Pigham av drottningen adlas till sir Francis Bacon. Det slutar med att Shakespeare upptäcker att han har uppfunnit en helt ny teaterform: Obegriplig handling, rim och sång och sex. Han kallar den för spex!
Transportforskningskommissionens 40-årsjubileum 1989
1989 satte vi upp en drygt 30 min lång föreställning av ”Richard Wagner eller Ivan III” på Berns i samband med Transportforskningskommissionens 40-årsjubileum.
Fysikalen Ivan lll – eller A Tsar is Born (1988)
Den sköna Sofia som är ättling till den siste Östromerske kejsaren gifter sig ca 1480 med den uppblåste och inkompetente Tsar Ivan III. Sofia upptäcker att Ryssland är utfattigt p.g.a. att allt de äger och har ständigt beslagtas av mongolernas soldater. Sofia vill därför starta krig mot mongolerna, men det vill inte Ivan III. Till hovet kommer nu den gränslöst självkäre och självsäkre Machiavelli som även är kär i Sofia. För att imponera på henne lovar han henne att manipulera alla ryssar och mongoler till att starta krig. Det är inte lätt. Mongolernas mesige Khan vill inte kriga mot sin gamla kompis Ivan III, men det vill hans gamla dominanta, kompetenta och grymma mormor, så henne övertygar Machiavelli att låta kidnappa Ivan III:s odåga tlll sonson Ivan. Detta misslyckas dock p.g.a. mongolernas stendumme härförare Ulan och dennes ännu dummare soldater. Khanens mormor kidnappar då själv lille Ivan. Efter att Ivan III:s entusiastiske och inkompetente rådgivare Smirnoff misslyckats med alla försök att befria lille Ivan beger sig lille Ivans vackra och väna guvernant till mongolerna för att försöka befria lille Ivan. Där blir hon och Khanen kära i varandra och lille Ivan lyckas bli fri. Eftersom Ivan III också är kär i guvernanten ser det ut som kriget äntligen ska bryta ut. Det gör det nu ändå inte eftersom lille Ivan som under tiden han varit kidnappad hos khanens mormor lärt sig allt om förgiftning av henne nu förgiftar alla och utropar sig till Tsar Ivan IV.
Fysikalen Wagner – eller En fluga på halsen (1986)
Operageniet Richard Wagner är på flykt från Sachsens hemliga polis i form av Friedrich Nietzsche. Wagner flyr till Bayern där han gömmer sig hemma hos dirigenten Hans von Bülow och dennes fru Cosima som Wagner blir kär i. Där finns även Cosimas far Franz Liszt. Kung Ludvig II av Bayern dyker upp och ställer Wagner under sitt beskydd och presenterar Wagner för den stora sopranen Zarah-Tustra Nilsson som älskar genier. Av Sachsens ministerpresident Ferdind von Beust får Nietzsche reda på att om man kan lura av Wagner den fluga han har på halsen så får man en hållhake på honom. När alla ovanstående + Otto von Bismarck, och Drottning Victoria som Liszt har en affär med är i ölstugan häller därför Nietzsche förklädd till servitrisen Åsa Nietsche knock-outdroppar i Wagners ölsejdel. Just när alla ska skåla med varandra räddas doch Wagner av att Kung Ludvig drar igång Bayerns traditionella ölbytarvisa vilket har till följd att Beust däckas i stället.
Allt avslutas i Nürnberg där den stora sångartäflan mellan de tyska staterna äger rum. Hans von Bülow som i hemlighet arbetar för Preussens järnkansler Otto von Bismarck har kopierat Wagners komposition men misstolkat den och därför vinner inte Preussen. Bayern vinner heller inte eftersom Zarah-Tustra Nilssons röst spricker när hon framför Wagners komposition för Bayerns räkning. Inte heller Sachsens Barbershopgrupp som framför Nietzsches hyllning till övermänniskan segrar. Det gör däremot Sachsen-Coburg-Gothas bidrag eftersom Drottning Victoria använt sig av Liszt. Detta upprör de andra och Bismarck får då de andra att tillsammans med honom utropa det förenade Tyska Riket. Liszt skjuter upp vigselakten mellan Cosima och Wagner eftersom Wagner inte har någon ring att visa upp vilket ger Wagner en idé…
Fysikalen Marie Antoinette – eller Revolutionsschlagerfestivalen (1984)
Den alltid förvirrade Ludvig XVI är ointresserad av att regera. Han ägnar sig hellre åt sin hobby som är nycklar och lås, vilket han senare visar sig ha nytta av. Han ser också illa vilket utnytjas av hans gemål Marie_Antoinette och hennes älskare Axel von Fersen som låter Marie_Antoinettes kammarjungfru Mme Tussaud ta drottningens plats i den kungliga sängkammaren på natten vilket fungerar eftersom Marie_Antoinette och Mme Tussaud till det yttre är slående lika. Denna likhet gör också att de tre revolutionärerna Liberté, Egalité och Fraternité som bevittnar giftmordet på nationalförsamlingens talman Greve Mirabeau tror att det är drottningen som är förövaren när den verkliga förövaren i själva verket är den brittiska hemliga agenten Mme Tussaud. Detta leder till att nationalgardets chef Markis de Lafayette fängslar drottningen och kungen. Drottningen lyckas komma ut ur fängelset genom att Mme Tussaud ( som ju är lik drottningen) tar drottningens plats i cellen. Axel von Fersen som nu blivit kär i Mme Tussaud lyckas i sin tur få ut Mme Tussaud ur cellen genom att byta ut henne mot en vaxdocka föreställande drottningen. Den förvirrade Ludvig XVI lyckas låsa ut sig från cellen. Axel von Fersen och Mme Tussaud bosätter sig på Löfstad slott i Östergötland. Marie- Antoinette öppnar vaxkabinett i London. Den irriterande Groucho Marx-liknande försäljaren och uppfinnaren Doktor Guillotin som lyckats kränga sin effektiva grönsakshackare till revolutionärerna utser Markis de Lafayette till att vara försäljningsagent i U.S.A. för sin senaste uppfinning, en stol med inbyggt elektriskt värmeelement.
Fysikalen Kristina – eller Äppelkriget (1982)
Den unga och nöjeslystna Drottning Kristina har bjudit in Cartesius till Stockholms slott för att filosofera. De blir kära i varandra. För övrigt har Cartesius det inte lätt. Inte nog med att han måste värja sig mot den kärlekskranka änkedrottningen Maria Eleonora, han måste också disputera med den näsvise pojkslyngeln Isaac Newton(därav spexets undertitel) som är där med sin inte lika intelligenta faster Olivia. Men värst av allt är att det i slottets källare finns tre jesuiter -varav två är utklädda till den avlidne Gustaf II Adolfs häst Streiff- som är utsända för att mörda kättaren Cartesius. En fransk ambassadör som uppvaktar Kristina blir av henne avvisad på ett sätt som gör honom upprörd. Intrigmakaren Magnus Gabriel de la Gardie har därefter inte svårt att övertala honom att mörda Kristina. Ambassadören som är lik Cartesius klär ut sig till denne och smyger in i Kristinas sovrum för att invänta sitt offfer. Där blir han mördad av jesuiterna som tror att han är Cartesius. Då Cartesius och Kristina kommer in i rummet lägger de genast ihop ett och ett. Cartesius klär ut sig till ambassadören,man låter meddela att Cartesius dött i sviterna av en förkylning, Kristina abdikerar, och de unga tu beger sig lyckliga tillsammans mot kontinenten.