Om Spex

Har du inte riktigt fårstått vad det där med spex är för något? Eller tänker du, Gud förbjude, att det inte är något för dig? Läs dessa rader så kommer du få bättre spexkoll!

Spex är något väldigt studentikost och finns på nästan alla universitet och högskolor i Sverige. Ett spex är en speciell teaterform där sång, dans, musik och dialog blandas om vartannat, samtidigt som en väl genomtänkt handling förs fram. Allt under loppet av drygt tre akter och tre timmar. Spexet ska behandla en någorlunda allmänt känd historisk händelse, men förklara den på ett helt annat sätt än den gängse (miss)uppfattningen i historieböckerna. All dialog är – åtminstone i Fysikalen – på rim och diverse ordvitsar (högt och lågt!) är ofta inflätade i replikerna.

Här följer ett exempel från Pompeji (Fysikalen, 2010).
Den germanska spåkvinnan Veleda vill visa upp sina konster för kejsare Nero, men hans rådgivare Plinius dä och Balbilus är skeptiska…

P: Nu vill vi veta vad dina förmågor består i!
V: Det är mina inälvor jag spår i.
<Hämtar en bålskål>
Det finns mycket matnyttigt här i min bål.
B: Det här är för magstarkt, mer än jag tål…
Jag förutspår att hon bara slingrar sig!
V: Det här med att spå i tarm kan jag på mina tolv fingrar, nej,
tio, Det lärde jag mig ju redan hemma i Hessen!
Fast kejsarbröllop ser jag i skvallerbrässen.
och dessutom har jag spått i halsen, tvi!
Jag tyder normalt insidan av tarmen utan besvär,
men här verkar det lite luddigt,
och här syns ingenting, det är värre än suddigt!
Den är helt kajko, måste vara en blind tarm det här…
P: Det blir ett appendix till min encyklopedi.

Med jämna mellanrum avbryts dialogen av en sång, där skådisar får tillfälle att briljera ackompanjerade av den drygt femtonhövdade orkestern.

Fysikalen Pompeji: Also sprach Veleda

Fysikalen Cortes: Velaz-gossen

Fysikalen Bellman: Skaldar bäst som skaldar sist

Till skillnad från vid en vanlig teaterföreställning är publiken fri att visa sina känslor för spexet under föreställningen. Tycker man att något är roligt och vill se det igen skriker man ”omstart”, och lyckas man få hela publiken att skandera ”omstart” har skådisarna inget annat val än att köra om scenen, vitsen eller sången, fast helst med lite variation. Tycker man å andra sidan att ett skämt är riktigt dåligt skriker man naturligtvis ”buuuuu” så högt man kan. Det brukar vanligtvis inte föranleda att scenen tas om…

Här finns länkar till andra spex i Sverige.